Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jupiter napja - Csütörtök

2010.02.10

A Nyilas jegyében járunk, ez egy tüzes, pozitív jegy, ahol sokkal fontosabb a jövő, mint a múlt. A Skorpióban átéltük az elmúlás fájdalmát, itt megvan a remény, hogy mégsem hal meg minden. Fontosak az életörömök, hiszen az embereket az eljövendő ünnepek éltetik. Önmagunkat ünnepeljük, tobzódunk, mintha ennek soha nem lenne vége. Így természetesen a táplálkozásunk is ennek megfelelően alakul. A jupiteri ember mindig sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít az élvezeteknek.

Ebből már lehet érzékelni, hogy a csütörtöknek miről kellene szólnia: a Jupiter, a lakomák, a bőség, az élvezetek, a tobzódás, az ünnepi étkek ideje. Ilyenkor sokkal könnyebben azonosulunk ezekkel az energiákkal, így a szervezetünk a tartalmasabb ételeket is fel tudja dolgozni, nem kell raktároznia. A raktározás a jövőtől való félelmet jelenti, így a bőség tanítja a szervezetet a biztonságra. Igazából ünnepektől ünnepekig kellene élnünk a táplálkozásban is, mert ez mutatja az „ősbizalmat”. Azért a hét közepén van a napja, mert ez a hét csúcspontja. Ezen a napon lehet süteményt sütni (persze, ha szükséges, más napon is lehet).

A szervezet regenerálása is a Jupiter feladata. A testi szerve a máj, és gyógynövényei regenerálják a szervezetet, görcsoldó, méregtelenítő hatásúak. Növényeinek levelei dúsak, bőrszerűek. Színe a lila.

   Növényei mindig édeskések, mint az alma, sárgabarack és a gesztenye, csipkebogyó vagy az ízletes áfonya. Megemlíthetjük a fűszerek közül a gyömbérgyökeret vagy a rozmaringot, szegfűszeget. Gyógynövényei között ott a hársfa, az árnika, a katáng, a len. Ki ne hallott volna a kövirózsáról (Jupiter szakálla)? Zöldségei a cékla, a paradicsom, de ide tartozik a rebarbara, a spárga, a spenót vagy a hatalmasra növő tök is. A hazánkban nem túl régen megismert füge, illetve a kakaó is a Jupiter növénye, akárcsak a Bibliából ismert mirha és tömjén is. Szabadon választhatunk belőlük.

Amikor a Nap a Halak csillagképén áthalad, akkor uralkodik a Halak jegye. Akárcsak a Nyilast, ezt a jegyet is a Jupiter uralja, napja szintén a csütörtök. Ebben a jegyben azonban a víz lesz a meghatározó elem. Jellemzője az oldódás, ami hétköznapunk talán legnehezebb szimbóluma. Talán emiatt fordulnak annyian külső megoldásokhoz, mint az alkohol, a drog vagy más bódítószerek. Íze vizes, és nem véletlen, hogy „hal ízű”. Minden, ami vízben él és vízparton van, ezt az analógiát képviseli. Így természetes, hogy növényei is a vízzel kapcsolatosak, mint a spárga, a dinnye, a tök.

Mikor a vízben gazdag növényeket fogyasztjuk, akkor a táplálékunk a Neptun szimbólumát hordozza. Ide tartozik a tenger és minden, ami benne terem. Az emberiség egyik legősibb tápláléka a hal. A kezdetleges halászati módszerek miatt eleink csak az apró halakat, kagylókat, osztrigát fogyasztották (ezek most is kedveltek Franciaországban). Az ókori Rómában nagyon szerették a halat, halastavakat hoztak létre, hogy megkönnyítsék a halászatot és biztosítsák az állandó mennyiséget. Ismertek voltak ezekben az időkben a Comói-tó csukái, pisztrángjai, de külföldről is hoztak halakat. Lucullusnak híresek voltak az óriási medencéi, ezekben azonos méretű rekeszek voltak, mindegyikben másfajta halat tartott.

   Ebben a hónapban nehéz lenne kikerülni azokat a recepteket, amelyek halból készülnek.

    Ez a kedvencünk. Ilyenkor jókat lehet enni. Ez a gourmankodás napja, a bőség, látványosság analógiái. Ilyenkor lehet zsíros, bőséges ételeket enni. A zsírt csütörtökön dolgozza fel legjobban a szervezet. Nagyon érdekes, hogy melyik nap mit dolgoz fel a szervezet. Csütörtökön a zsírt, ilyenkor nagyon jó lángost, tocsnit enni.

A növények közül azok tartoznak ide, amelyek nagyok, húsos levelűek, a paraj, a spárga, a sóska, a tejszín, valamint az ezekből készült krémlevesek. Ilyenkor a nagyobb tápértékű ételek nyugodtan szóba jöhetnek (pl. rakott krumpli, sajtok és a sajtos ételek). A forma a hasáb alakzatok, a nagyobb darabok. Csütörtökön mehetnek pl. a rántott dolgok. De lehet rántani tojás nélkül is, csak tejjel a liszt és morzsa között.

   Csütörtökön minden egységes, egyszínű, a Jupiter asszimilációra való utalása miatt. Az egyneművé tett dolgok a jók, ne váljanak el egymástól a részletek. Tehát sokat, de nem sokfélét, mert a Jupiter a bőség, de nem a sokféleség. A méz is Jupiter, tehát édeset lehet enni csütörtökön is. Mindent lehet, habosat is. Itt van a dínomdánom ideje. Inni is csütörtökön szabad alkoholt, mert az alkohol is a Jupiteré.

   Vörösbor egy kis Unikummal, sörrel locsolva. Bort egyébként mindig lehet inni, de a vörösbort a színe miatt kedden. Bort azért lehet inni mindig, mert jupiteri. Nagyon fontos tudni főzésnél, hogy minden ételbe kell Jupiter!

   Ha egy ételben nincs Jupiter, az nem jó étel. Jupiter lehet a méz, az olaj, a zsiradék. Egyetlen ételből sem szabad kihagyni a Jupitert, mert akkor nem tudja feldolgozni a szervezet. Még a teából sem hiányozhat. A tibetiek ezért készítik a jakvajas teát. Az angolok is azért isszák a teát tejszínnel vagy tejjel.