Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztro-történelem

2010.02.14
 

Kép

 
                                        Vegetarianizmus
   A történészek szerint az őskorban minden ember növényi táplálékokon( magvakon, gyökereken, gumókon és vadgyümölcsökön) élt. Csak a technika fejlődése tette lehetővé az állatok elejtését, majd később a tenyésztését és ebből adódóan a húsevést.
   A vegetarianizmus igazi bölcsője India . Itt évezredes hagyományokkal bír ez az életforma. A hinduizmus követői szerint a vegetarianizmus nemcsak táplálkozási szokás, ez egy sajátos életmód és életfilozófia. Követői azt hirdetik, hogy a húsevés az agresszív viselkedés egyik fő oka. A csak növényi koszton lévő emberek nemcsak egészségesebben, de sokkal békésebb, harmónikusabb életet élnek.
   Magyarországon már 1883-ban megalakult az első vegetáriánus egyesület. 1940-ben már önálló folyóírat is létesült. A Bicsérdi-féle vegetáriánus szakácskönyv már a II. világháború előtt közreadta a magyar közízlésnek megfelelő hústalan recepteket. A háború után feledésbe merült a vegetáriánus életmód.

    A vegetáriánus étkezésnek több fokozata is van. A legszigorúbb vegetáriánusok csak az úgynevezett nyerskosztot fogyasztják. Ez azt jelenti, hogy csak nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A kalóriát olajos magvakból nyerik( dió, mogyoró, napraforgó, dinnyemag, stb). A vegetarianizmus legelterjedtebb formája  a főtt és nyers gyümölcs és zöldségkészítmények fogyasztása. A legliberálisabb formája pedig az úgynevezett laktovegetarianizmus. Ebben az esetben tejtermékek és esetleg a tojás is fogyasztható.

                                 Mátyás király

    Mátyás király idejében négyszögletes asztalhoz ültek le enni, és minden ételt mártásban tálaltak. Minden húsfajta más-más mártásban úszott. Valamennyien egy tálból ettek, villát nem használtak. Mindenki előtt volt  valami kenyérféle, a közös tálból kivették a húst, falatokra vágták,  ujjaival a száj0ukhoz emelték. Kezük és ruhájuk beszennyeződött, a csöpögő szafttól.

                                  Fagylalt

   Az olaszok a fagylaltkészítés mesterei, ők a régi rómaiaktól vették át a tudásukat. A kínaiaktól lesték el az arabok, perzsák, később a rómaiak, de a XVII. századig luxuscikknek számított, utána vált egy párizsi olasz cukrász által bárkinek elérhetővé.

                                  Káposzta

    Már több mint 2500 éve fogyasztják. A régi írások szerint a görögök is ismerrték és főzelékként fogyasztották.

Columbus felfedező útjára néhány hordó savanyú káposztát vitt magával.

                                   Karfiol

    A XVII. századtól Itáliában termesztik a karfiolt, a történet szerint görög szerzetesek ajándékozták meg a itáliai tengerészeket a magjával.