Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elmaradhatatlan SÓ

2010.02.14
 
                                                                           
 
   Az ízek világában egyedülálló, sajátos helyet foglal el. Az egyetlen ízesítőszer, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk felépítéséhez is. Mind a növényi, mind az állati táplálékokban megtalálható. Fogyasztása tájanként és országonkánt változó.
    A természetben gazdag sólelőhelyek találhatók. A tenger átlagos sótartalma 3,5%, a víz elpátolgásával nyerhető belőle a tengeri só. A több  millió éve kialakult tengerek üledékéből bányásszák a kősót. Hatalmas sópárló telepeken különböző finomságúra kristályosítva, tisztítva készül belőle konyha-, illetve asztali só.
   Bizonyos, hogy nem mindig állt rendelkezésre só. Előtte a hamuval sóztak. Talán innen ered a "hamuban sült pogácsa" kifejezés. A só évszázadokon át különleges érték volt, isteni ajándéknak tartották, mivel egyes népeknek jólétet gazdagságot hozott. A múltban fontos kereskedelmi cikk volt, gyakran vívtak érte háborút. A föníciaiaka, rómaiak a sót a híres "borostyánúton" szállították az északi népekhez. Hosszú ideig a sóutak stratégiai fontosságúak voltak. Velence felvirágzását szintén a sókereskedelemnek köszönhette. Kína egyes területein a sóból készült pogácsa fizetési eszközkén szolgált. A só összefüggött egyes népeknél a vendégszeretet, a hűség, a szövetség, az őszinteség fogalmával is.