Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldségek

2010.02.14
 Burgonyafélék
A növény földalatti szárán keményítőtartalmú gumókat fejleszt. Peru vidékéről származik, nálunk a XVII. század után honosodott meg. A burgonyagumó 75-77 %-a víz, 1 %- nál kevesebb rostot, 1,6-2,5 % nyersfehérjét, 0,1 % nyers zsírt, 1 % ásványi anyagot tartalmaz.  20% szénhidrátot tartalmaz, aminek nagy része keményítő. A  burgonya kis mennyiségben , de teljes értékű fehérjéket és jó biológiai hatású nitrogén-vegyületeket tartalmaz. Vitaminok közül csupán a C-vitamin tartalom a jelentős. A friss burgonyában 20-30 mg/100g, viszont a tavaszi hónapokban 5-10 mg/100g-ra csökken a tárolás következtében.
Paradicsom:
A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában nagyobb mennyiségben a XIX. század végétől kezdték termeszteni.
A paradicsom bogyójának legnagyobb részét víz alkotja. 5-6 százaléknyi szárazanyagtartalomnak a felecukor. Savtartalmát főleg a biológialag értékes , a C-vitamin-hatást elősegítő citromsav adja, de van benne almasav, tejsav, borostyánkősav. A zamat  kialakításában nagyon lényeges sav-cukor arány, valamint az illóolaj-tartalom is.
A paradicsom szinét  elsősorban a lipokin nevű festékanyag adja, ami elősegíti a paradicsomban lévő karotinfélék felszívódását. A paradicsom C-vitaminban igen gazdag, aszkorbinsavtartalma 40-50 mg/100g. Jelentős  a karotin benne. kisebb mennyiségben nyers rost, pektin, B- vitamin, ásványi anyagai közül K-, Na-, Ca-sók. Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges, és vékony héjú fajták a legjobbak.
Spárga:
Számos jótékony hatása ismert, hashajtó, vízelethajtó, sok benne a folsav, C- és B-vitaminban gazdag.  A spárga könnyen emészthető. Gazdag rostanyagtartalma segíti az emésztést.
 A hindu szerelmi kézikönyvek szerint fokozza a kéjvágyat. A görög mitológia a házastársi hűtlenséggel hozza összefüggésbe , miszerint a növény úgy keletkezett, hogy egy földbeszúrt kosszarv változott spárgává.
A reneszánsz idejében Itáliában és Franciaországban szinte spárga imádat hódított.
Legjobb a friss spárga, amelynek feje világos és zárt. Ha a szárán a vágás nyoma nedves, akkor biztos friss, az ilyenből készíthető a legjobb étel.