Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalendárium

Cikkek

Augusztus

2011.08.04

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év nyolcadik hónapja, amelyet az egyház Kisasszony havának hív. Harmincegy napot számlál. Ezt a hónapot  Augustus római császárról nevezték el.  A napok ilyenkor rövidülnek, augusztusban figyeljük a csillagos eget, mert a hulló csillagok nagy hatással vannak az emberekre.

 

Január

2011.01.14

| Menüpont: Kalendárium

   A naptári év első hónapja, amelyet az egyház a Boldogasszony havának nevez. Harmincegy napot számlál. Janus római isten nevéből ered a Január. A római mitológiában Janust kétarcúként ábrázolták, aki visszapillant az elmúlt évre, és előre néz a most kezdődőre, de tiszte szerint a kezdet, az újrakezdés istene.

 

November

2010.11.14

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év tizenegyedik hónapja, melyet az egyház Szent András havának nevez. Harminc napot számlál. Nevét onnan kapta, hogy a a régi római naptárban márciusban kezdődik az év, így ez a kilencedik hónap. A hideg éjszakák már a hónap közepén elkezdődnek általában.

   A hónap ünnepei a Márton és az András napja, de a vigalmak időszaka lejárt. A hó végén kezdődik az Advent, a Jézus-várás napjai.

 

Október

2010.10.10

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év tizedik hónapja, amelyet az egyház Mindszent havának nevez. Harmincegy napot számlál. A neve onnan ered, hogy a régi római naptár szerint az év nyolcadik hónapja.

   Az év első igazi őszi hónapja. A hónap elején vagy közepén érkezik egy melegebb, napos időszak, amelyet a "vénasszonyok nyarának" hívunk. Ilyenkor jólesik élvezni az őszillatú langyos levegőt, a napsütést, a kék eget. Az éves élet ciklusa a végéhez közeledik: befejezik az őszi szántást-vetést, begyűjtik a kukoricát... Ez vidám szürettel, gyakori ünnepekkel, lakomákkal történik.

   Az őszi időszak gyönyörű és sokoldalúan felhasználható gyümölcse a birsalma. Akkor jön el a leszedésének az ideje, ha mélysárga a színe, édeskés az íze.

 

Július

2010.07.14

| Menüpont: Kalendárium

   A naptári év hetedik hónapja, amelyet az egyház Szent Jakab havának nevez. Harmincegy napot számlál. Nevét Július Caesar római császár nevéről kapta. Az első igazi nyári hónap.

 

Június

2010.06.06

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év hatodik hónapja, amelyet az egyház Szent Iván havának nevez. Harminc napot számlál. Nevét Junóról, a római istennőről kapta, aki Jupiter feleségeként a házasság és a születés istennője, Róma város patrónája volt.

    A június az első nyári hónap. Időjárása végérvényesen meghatározza, milyen lesz a nyár, milyen az aratás, milyen a gyümölcstermés. A hónap legfontosabb eseménye a nyári napforduló, ekkor  a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka.

 

Május

2010.05.04

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év ötödik hónapja, amelyet az egyház pünkösd havának nevez. Harmincegy napot számlál. A tavasz kiteljesedésének a hónapja, amikor már dúsan virágoznak a fák, zöldellnek a vetések, a természet szinte láthatóan ujjong, örül az újra induló életnek. Arra, hogy még a tavasz van a kései fagyok emlékeztetnek.

   A hónap neve római eredetű: az ókori naptárban növekedés, a fejlődés istenéről, Jupiter Maiusról nevezték el. Jupitert, a római főistent a fény és az ég isteneként is tisztelték.

   Májust a szerelem hónapjának is tartják.

 

 

 

Április

2010.04.01

| Hozzászólások: 0

| Menüpont: Kalendárium

  

   A naptári év negyedik hónapja, amelyet az egyház Szent György havának nevez. Harminc napot számlál. Gyakran változó időjárása miatt bolondos áprilisnak is szokták nevezni. Egyes tudományos kutatások szerint az "április bolondja" kapcsolódik a rómaiak bolondok ünnepéhez.A  hónap elnevezése latin eredetű, jelentése: kezdeni, megnyitni. Valószínűleg a tavasz nyitásával függ össze.

   Áprilishoz sok időjárás-, és termésjóslás fűződik.

 

 

 

Március

2010.02.27

| Menüpont: Kalendárium

     Március mivel a tavasz első hónapja, ezért igen sok népi időjóslás forrása is. A tavaszi első szivárvány színeiből lehet következtetni az évi termésre. Ha a szivárványnak széles a sárga csíkja, akkor jó lesz a kukorica termés, ha a zöld csík széles, akkor a búza termés lesz bőséges, ha pedig a piros szín az uralkodó, akkor a bortermés lesz jó.  Ha a tavaszi napfordulókor északkeleti szél fúj, akkor még nagyon hideg lesz.

 

Február

2010.01.27

| Menüpont: Kalendárium

    A naptári év második hónapja, amelyet Februóról, a halál római istenéről neveztek el. A régi római naptár utolsó hónapja, egyúttal az óév elmúlását is jelentette. A rómaiak annak idején testi-lelki megtisztulással készültek az óév búcsúztatóra, illetve az új év elkezdésére. Az év utolsó hónapjaként, főpapjaik ide iktatták be a tizenharmadik, a szökő hónapot., a kétévenként ismétlődő "mercedonist", mégpedig az  istenek előtt elrejtve, február 23-dika és 24-dike közé szorítva. A későbbi, Julianus-naptárban a szökőhónap négyévenként ismétlődő szökőnappá rövidült, de naptári helyét február 23-dika és 24-dike között megtartotta. A szökőnap négyévenkénti beiktatásával a február 28 nap 29-re bővült.