Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lekvárfőzés

1. lépés:

     A gyümölcsök mindig frissek és hibátlanok legyenek. Alaposan mossuk meg őket, a hibás részeket vágjuk ki.

ribizli: Alaposan megmossuk, villával lehúzzuk a szemeket a száráról. Ha szüksége kprumplitörővel összetörjük a szemeket.

eper: Alaposan megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Krumplinyomóval összetörjük, ha szüksége, vagy összeturmixoljuk.

málna: Kiválogatjuk a szemeket, szitába vagy szűrőbe tesszük, öntsünk rá vizet. Ha sáros vagy poros, akkor többször megismételjük. Jól lecsurgatjuk, utána szitán átpasszírozzuk.

2. lépés:

    Légmentesen zárható befőttesüveget használjunk. Alaposan mossuk el. Lehetőleg kisebb méretű legyen, mert felbontás után hamar romlik, hűtőben kell tárolni. Feliratozzuk az üvegeket! Sose töröljük ki, fejre állítva hagyjuk megszáradni, és ha nagyon szépen szeretnénk csinálni, akkor felhasználás előtt tegyük a sütőbe 100 C-on. A tetőt, a gumigyűrűket főzzük ki.

3. lépés

    A főzőedény lehetőleg legyen széles szájú, hogy minél hamarabb párolódjon el a folyadék, és legyen magas, hogy ne fusson ki a lekvár!

4. lépés

    Folyamatosan kavargassuk!

5.lépés

    Ha túl édes lett, akkor kevés citromsavat adhatunk hozzá.

6. lépés

    Ha zselésítőt használunk, ezzel gyorsabbá válik a folyamat, és nem kell sokáig főzni. Mindig olvassuk el a használati utasítást, és pontosan tartsuk be. Ilyenkor más a cukor mennyisége is.

7. lépés

    Úgy nézhetjük meg, hogy kocsonyás-e mint a kocsonyánál, hogy egy tányérra teszünk egy evőkanálnyit és betesszük a hűtőbe, ha megszilárdult, akkor jó.

8. lépés

    Mielőtt a forró lekvárt beletesszük az üvegbe, először egy kis mennyiséget eloszlatunk benne, utána még forrón töltsük tele az üveget, nehogy levegő maradjon benne. A lezárt üvegeket nedves konyharuhára tegyük fejre állítva legalább 5 percre.

9. lépés

   A lekvárt mindig száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk lehetőleg. Felbontás után tegyük hűtőbe.

Átlagos arány a lekvár készítéséhez: 1 kg tisztított gyümölcs - 1kg cukor

                                                                         1 kg tisztított gyümölcs - 50 dkg befőzőcukor

10. lépés

   A befőzéshez mindig kristálycukrot, vagy kockacukrot használunk, sohasem porcukrot! A szirup főzésekor kanállal vagy szűrővel leszedjük a felszínén képződő szürkés habot.

Fogalmak

befőzőcukor: kiegészítő anyagai a citromsav és a pektin, ezeknek a zselésítő hatása miatt rövidebb főzési idő is elég.

száraz gőzölés: a tartósítás egyik módja, amikor a még forró, megtöltött üvegeket, papírba csomagoljuk, és azonnal száraz melegbe, pokrócba, egyéb ruhaneműk közé, bélelt kosárba helyezzük egymás mellé, nem túl szorosan, és papírral elválasztva az üvegeket, betakarjuk meleg takaróval, úgy hogy sehol se kapjon levegőt. A teljes kihűlésig, de legalább egy napig letakarva hagyjuk.

nedves gőzölés: inkább a befőtteknél használjuk ezt a tartósítási módszert. A megtöltött, lezárt üveget papírral vagy textíliával kibélelt, 3/4-dig töltött fazékba tesszük. A fazék aljára előzőleg lyukas fémrácsot teszünk, ennek hiányában tisztára súrolt keskeny léceket teszünk. Erre állítjuk egymás mellé, de nem szorosan az üvegeket, hogy a gőzölés közben ne ütődjenek össze. Az előírt ideig nagyon lassan forraljuk. A gőzölési idő kezdetének az számít, amikor a betett üveg belsejében a folyadék gyöngyözni kezd. Ha nem elég ideig gőzöljük, akkor megromolhat a lekvár, ha sokáig gőzöljük, akkor túlságosan megpuhul. Gőzölés közben tegyék rá a fedőt a fazékra, edényre. A gőzölés után ebben hagyjuk kihűlni, csak azután szedjük ki az üvegeket, töröljük tisztára, címkézzük meg.

     Lekvár főzésnek van egy másik módja, hogy a sütőt 180 C-ra felmelegíted. Egy serpenyőben, vagy bármibe a gyümölcsöt teszed, a másikba tepsibe, kenyérsütőbe, stb.a cukrot, annyit, amennyi  a gyümölcs. 20-25 percig sütöd, majd a gyümölcsre ráöntöd a cukrot, jó látni, mikor e kettő eggyé válik. Ez viszont sokáig nem eltartható. Üvegekbe töltöd, és kihűlés után tedd a hűtőbe. Úgy is készítheted, hogy egy tepsibe raksz sütőpapírt, a tepsi egyik végébe a cukrot rakod, a másik végébe  gyümölcsöt,. 20-25 percig sütöd 180C-on, majd összekevered finoman. Utána szokás szerint folytatod...

Meggylekvár 1.

    Hozzávalók: 40 dkg magozott meggy, 40 dkg cukor, 2 cl amaretto, 1,5 csomag lekvárzselésítő

    Elkészítés: A meggyet leturmixoljuk, hozzákeverjük az amarettot, a cukrot, a zselésítőt. Feltesszük főni, a forrástól számítva kb 5 percig főzzük. Még melegen az alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Málnalekvár 1.

    Hozzávalók: 1 kg málna, 55 dkg cukor, 1 citrom héja és leve

    Elkészítés: A hozzávalókat egy lábasban felrakjuk főni, forrástól számítva 20-25 percig főzzük. Az üvegekbe beletöltjük, jól lezárjuk és még melegen fejre állítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Málnalekvár 2.

   Hozzávalók: 1 kg málna, 70 dkg cukor

    Elkészítés: Igen kevés víz hozzáadásával szirupot főzünk a cukorból, majd 15-20 percig főzzük, ebbe tesszük bele a megtisztított málnát, és együtt még 15-20 percig főzzük. Üvegekbe tesszük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Eperlekvár 1.

   Hozzávalók: 1 kg eper, 40-50 dkg cukor

    Elkészítés: Az epret lemossuk a zöldjével együtt, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk. Az epret elkeverjük a cukorral, ha dzsemet készítenénk, akkor vigyázzunk a szemekre, nehogy összetörjük. Ezután fazékba tesszük, kis lángon forraljuk kb. 15 percig. Utána előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk és letakarva 1-2 napig állni hagyjuk, hogy bebőrösödjék. Ezután szorosan lezárjuk, így eláll.

Eperlekvár 2.

    Hozzávalók: 1 kg megtisztított eper, 50 dkg befőzőcukor, 2 citrom leve, 2 evőkanál rum

   Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban, majd 2-3 órára betesszük a hűtőbe, állni hagyjuk. Utána feltesszük főni, óvatosan, hogy ne legyen habja, kocsonyásodásig főzzük. Utána előmelegített üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, legalább 5 percre fejre állítjuk, majd szárazon gőzöljük.

Eperlekvár 3.

   Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg befőzőcukor, 2 vaníliás cukor, citromlé

   Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük. Hűtőben 30 percig állni hagyjuk. Utána feltesszük főni, forrástól számítva kb. 4 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk, vizes konyharuhán, majd szárazon gőzöljük.

Eperlekvár 4.

   Hozzávalók: 50 dkg eper, 25 dkg befőzőcukor, 1 vaníliarúd

   Elkészítés: Az epret mossuk le...Pürésítsük az epret, a vaníliarúdból kaparjuk ki a vaníliát, tegyük az eperhez, jól keverjük össze. Tegyük hozzá a cukrot, majd 5 percig főzzük( a forrástól számított idő)! Még melegen töltsük meleg, tiszta üvegekbe, majd fordítsuk meg 15 percre, majd hagyjuk kihűlni.

Eperlekvár 5.

   Hozzávalók: 60 dkg eper, 40 dkg banán, 50 ml citromlé, 50 dkg befőzőcukor

   Elkészítés: Vágjuk össze a gyümölcsöket, utána pürésítsük, majd adjuk hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. 3 órára tegyük hűvös helyre egy nagy edényben, majd 4 percig főzzük, forraljuk. Még melegen töltsük üvegekbe, majd fordítsuk meg az üveget 10 percre, majd hagyjuk kihűlni.

   Nagyon finom!!!

 

Szilvadzsem rummal

   Hozzávalók: érett szilva, minden kiló megtisztított gyümölcshöz 30 dkg cukorból és 1 dl vízből főzött szirup, és 3 evőkanál rum

    Elkészítés: Az érett szilvát forró vízben leforrázzuk, utána lehámozzuk, kimagvaljuk. Szirupot főzünk a szilva mennyiségéhez képesti mennyiségben, ebbe belerakjuk a szilvát, még rövid ideig tovább forraljuk, amikor a tűzről levettük a rumot hozzáadjuk. Forró üvegekbe töltjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.