Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kisokos (enni-, és tennivalók az asztrológia alapján)

2010.07.13

                                           

                                                                 

                                                  Hétfő

 

    A Hold uralma alá tartozó növények rendszerint hűtenek, a folyadékháztartás és az emésztés zavarait hozzák rendbe, vagy vértisztító hatásúak.

     Az íze a vizes, illata a vizes.

 Fűszerek  koriander, zsázsa,
 Gyógynövények  hársfa, pitypang, zsurló,
 Formák  passzírozott, kerek, hold alakú
 Növények  káposzta, fejes saláta, sárgadinnye, görögdinnye,  tök, uborka, rizs, burgonya
 Tennivalók  érzelmi világ, lelki élet, családi beszélgetések, esti mesélés, háztartási munkák
                                     

 

   A Hold olyan analógia, ami a vízhez, az érzelmekhez kapcsolódik, ezért aztán minden olyan növény és minden olyan étel ide fog kapcsolódni, amely sok vizet tartalmaz, amely érzelmeket mozdít meg, ami kapcsolatba kerül a Hold analógiáival.  

A Hold analógiái közül a sok vizet tartalmazó növények (tök, uborka, dinnye, káposztafélék) tartoznak ide, itt van az összes „k” betűs növény, a kelkáposzta is, fejes káposzta is. Ide tartoznak a vízparton és víz közelében növő növények. A leveles (fejes) saláta is Hold. A gabonák közül ide tartozik a rizs, mert sok vizet igényel a termesztésénél. 

Tehát ilyen ételeket főzünk hétfőn. Ugyanakkor az ételek színe is nagyon fontos, a hétfőé a fehér. Ilyenkor nem főzünk agresszív színű ételt, vagyis hogy főzhetünk, de ez akkor már módosítja az analógiát, tehát hozzájárul más is. Tiszta analógiát nem tudsz főzni, ezért terjed nagyon a nyers ételek fogyasztása, mert azok látszólagosan tiszta analógiák. Mert ha valaki elrágcsál egy salátalevelet, akkor tiszta Rák-Hold analógiát vitt be. 

A másik fontos tényező, hogy milyen formájú a növény. Hétfőn a Hold formái jöhetnek szóba. Cikkekre, karikákra, körökre vágjuk a dolgokat, de nem kockázunk, hasábra sem vágunk, mert az már árulkodik. 

Ha te valahol káposztás cvekedlit kapsz hétfőn, ott már tudod, baj van, mert a Hold olyan Szaturnusz-kvadrátot kap, mint a szél. És itt a kocka alakú tészta, meg a bors a cvekedlire, az nem jó, a káposztával nincs baj. Ha utálod a párod, eléteszed a kockát hétfőn, had tanuljon belőle. Persze lehet. Nem azt mondja, hogy ez jó vagy rossz. Ha kapod a káposztát, az Hold. Ha kapod a tésztát, az Vénusz. Tehát ez azt jelenti, hogy befogadó szeretnék lenni. És ha mellé kapod a kockát, akkor ez azt jelenti, hogy szaturnuszi problémád van vele. Tehát nem tudsz befogadó lenni. És ha még jól meg is borsozod, ez azt jelenti, hogy nem akarod befogadni a Vénuszt. Ez mindig azt jelenti? Hátha valaki azért borsozza, mert nagyon szereti a borsot? De miért szereti? Én is mindig szoktam enni egy kis erős paprikát. Naná, az I. házas Marsommal el sem tudom képzelni, hogy valami erőset ne egyek. Ha lehetne, a franciakrémest is erős paprikával enném. Itt nem arról van szó, hogy amit eszel, rossz vagy nem rossz, hanem beszél rólad.  

Amíg „egészséges” vagy, amíg harmóniában vagy önmagaddal, el tudod magadat fogadni, addig nincs semmi baj ezzel. De ha elmész vendégségbe, és ez a vacsora, akkor tudod, hogy ott az érzelmekkel elég komoly zűr lehet. Szaturnusz napján jó a káposztás cvekedli, csak nem jó hétfőn, ahol az érzelmekről beszélünk. Így keverjük be a napokat. Azért főzöl aznap olyat, mert ki akarod fejezni a nemtetszésedet vagy a vágyadat, vagy az akaratodat, vagy az érzésedet. Mindig beszél és itt ez a lényeg. Tehát ha tökéletes harmóniában élsz, akkor hétfőn az jut eszedbe, hogy úgy ennék egy jó tökfőzeléket vagy zöldbabfőzeléket tükörtojással. Ez azt jelenti, hogy ebben tökéletesen azonosulsz a Holddal, tehát olyan élethelyzetben vagy, amelyben teljesen Hold vagy.  

De ha nem azt főzöl aznap, akkor az jelent valamit. Nem rosszat, tehát ne arra gondoljatok, hogy hú, hogy lehet hétfőn a vasárnapról maradt rántott húst megenni! Hát hogy lehet? Mert különben megmarad. És ha készítesz egy káposztás cvekedlit, miért csinálod? A bors miatt vagy csak a cvekedlit megborsozod. Nem mindegy. Mert az ugyanazt jelenti, csak akkor marsi problémád van, Mars-hiányod. Ha csak a káposztás cvekedli miatt készíted, akkor a Hold vénuszi oldalával van bajod.  

Akkor hogyan kell enni a káposztás cvekedlit? Ahogy akarod. Én nem arról beszélek, hogy mit kell enni, hanem hogy mi mit jelent. De akkor minden jelent valamit. És akkor mi jelent jót? Nem arról van szó! Ösztönösen, ahogy érzed magad, amilyen élethelyzetben vagy, amilyen energiák vannak belül, elkezded főzni azokat az ételeket. És itt nem arról van szó, hogy a káposztás cvekedli rossz hétfőn, hanem beszél arról, amit érzel. Ettől nem szűnnek meg a problémáid, hanem azt szimbolizálja, mi a problémád. Ha jól érzed magad, akkor biztosan a napnak megfelelő analógiát eszed. Nem azt mondom, hogy valami jó vagy rossz. A napoknak analógiájuk van, s te ösztönösen az ehhez tartozó ételt ennéd, hacsak nincs valahol valami kibillenésed.  

Az idősebbek talán tudják, hogy hétfő mindig főzeléknap volt. Igen. Szerda, péntek tészta, szombat paprikás krumpli. De ez nem azt jelenti, hogy te nem jól eszel, te mindig jól eszel, csak amit eszel, az jelzi azt, hogy a személyiségedben hol a lyuk, hol szívják az energiádat. Az étkezés helyreállításával egyfajta tudatosság feltételezhető, és akkor változni kezd a kívülről jövő energia. Tehát több lehetőséget kapsz, több lehetőséget kínálnak fel neked. 

De képzeld el, te azért nem érzed jól magad, mert a főnököd hülye. A főnököd ettől kezdve nem lesz hülye, csak te fogsz úgy enni ettől kezdve minden nap, mint aki vackorba harapott. Mert mást eszel, mint amit szeretnél. Ugyanazt fogod megélni, mint amikor a főnök szórakozik veled. Nem lenne jobb a főnökkel rendbe tenni a dolgokat? Inkább eszed azt, ami nem ízlik? Nem azt mondom, hogy jó vagy nem jó, vagy kell, vagy nem kell, hanem egész más analógiákban tudsz enni. Na most természetesen a napnak megfelelő analógia mindig jó. Majd meglátjátok, próbáljátok ki!  

Egyél hétfőn tökfőzeléket, és mondjuk, egyél csütörtökön. Majd nézd meg, hogy az étel mennyivel más lesz. Más. Egészen máshogy fog ízleni. Csak most nem figyelsz rá. Amikor eszünk valamit, hogy miért nem ízlett vagy miért nem olyan, nem veszed észre. Jön hozzád valaki, eláztattad a tésztát, és mentegetőzöl, pedig nem arról van szó, hogy elázott a tészta, hanem valahogy be akartad vinni az aznapi analógiát, de másképp nem tudtad bevinni, mert aznap nem tudtál volna semmilyen más vizet adni neki, mivel muszáj megélni, puff eláztattad a tésztát. A barátnőm mindig eláztatja a galuskát. Mert mindig Hold-problémája van. Nem véletlen, hogy a galuskát a legnehezebb főzni.  

Tehát hétfőn a Hold analógiái, a befogadás, az érzelmek és ilyesmik jelennek meg az ételben. És ha ettől bármilyen irányba elbillen az étel, akkor vedd észre, hogy ez milyen analógia. Ott van a kibillenés benned. Ami nem baj, csak látni kell. 

Azért mondtam, hogy hétfőn általában főzeléket kéne enni, de nem muszáj főzeléket, máshogy is be lehet vinni, de így a legkönnyebb bevinni a vizet. Nem véletlen, hogy mi magyarok főzelékben visszük be a vizet, mert a magyar ember sajnos nagyon kevés nyers zöldséget eszik. Híresen kevés zöldséget eszünk, és a zöldségek sem azok, amelyekkel sok vizet vinnénk be. Ezért aztán ilyen dolog, hogy főzelék a világon sehol nincs, csak nálunk meg a törököknél.  

Egyébként török hódoltság kori ételek a főzelékek. Nagyon érdekes, hogy amikor Holddá kellett válni, megtanultuk a főzeléket, megtanultuk a rakott ételeket és a töltött zöldségeket. A lecsó szintén török hódoltság kori, a pörkölt úgyszintén. A töltött káposzta, ami híresen magyar étel, valójában híresen török étel. Csak megcsináltuk magyarnak. De jó ez, így sehol nem csinálják, az biztos. 

Tehát a Hold napján majd figyeljetek arra, hogy valamilyen módon a Hold jelenjen meg! Hogy mi jön mellé, azt meg figyelni kell. A táplálkozást nem kell megváltoztatni, csak ha testi tünetek vannak. Akkor már be kell avatkozni, mert ott már olyan kibillentség van.

 

Három szinten nyúlunk bele a betegségnél az ember életébe, ahol az energiákat meg kell változtatni. És az alsó szinten benyúlunk a táplálkozással is, a színekkel, a formákkal. De amíg nincs problémád, nincs betegséged, addig ezzel nem kell külön foglalkozni, látni viszont kell. Hogy lássátok, érzékeljétek, mit esztek. Ez nagyon izgalmas dolog. Az sem mindegy, hogy a cukrászdában milyen sütit kérsz. Miért kockát, miért gyümölcsöset, miért csokisat, ez mind-mind analógia. És ha az ember figyel maga körül, akkor ezt mind látja.

 

                                                                  

                                                        Kedd

 

    A Mars növényei fűtő hatást fejtenek ki, megvédi a szervezetet a káros baktériumoktól és mérgektől.


 Fűszerek  bors,  mustár, bazsalikom, cayenne-bors, csili, erős paprika
 Gyógynövények  borsmenta, csalán, máriatövis,
 Formák  hosszúkás
 Növények  capri, ananász, avokádó, árpa, egres, málna, ribizli, kivi, torma
 Tennivalók  testedzés, szobaátrendezés, cipekedés, favágás, munkahelyen előléptetés vagy fizetésemelés kérése

   A Mars analógiái az erő, az akarat, a szenvedélyek. Ezért minden olyan étel szóba kerül, ami ezt szimbolizálhatja.   

     Ide tartoznak a csípős növények, a bors, a paprika, de nemcsak az erős paprika, hanem a csípős is meg az édes is. Maga a paprikanövény. Ide tartozik a paradicsom és az összes piros színű növény. Ide tartoznak a meleget kedvelő növények, meg minden olyan növény, ami szúrós, hegyes (pl. az uborka, ami Hold volt megjelenhet a Mars analógiáiban is, mert hosszú). Egy növény sem egyetlen analógia általában!  

    Itt van a zab, mert hegyes, de csak valódi alakjában, nem pehelyként vagy nem lisztként. Nem véletlen, hogy ha a ló dolgozik, akkor zabot adnak neki, ha nem dolgozik, akkor nem adnak neki zabot, pont azért, mert nagyon nagy energiatartalma van. Ide tartozik az árpa is.

A formákban ilyenkor mindent hosszúkásra vágunk. (A paradicsom Skorpió, mert Vénusz és Mars!) Ezen a napon mindent pirosra főzünk, így azonosulunk a Mars analógiáival.

A paradicsomos káposzta keddi? Lehet keddi is. A káposzta az igazi jó skorpiós étel, főleg ha savanykás egy kicsit, úgy, hogy jön a Plútó be a paradicsom mellé.

De fogunk készíteni hagymalevest, ami fehér, mégis Mars. És a hagymát hosszúkásra vágjuk. Azért sokszor póréhagymából is készítik, mert az eredetileg hosszúkás. De ilyenkor csinálhatsz pl. pörköltet, részint mert paprikás és piros, részint mert a hús kedd-szombat, amikor ha valaki húsevő, akkor számára az megfelelő analógia a Mars és a Szaturnusz napjain. Hiszen a húsban vér van, ami Mars, és halál, ami Szaturnusz. És mégis mindenki vasárnap készít húst.

De milyen húst készítenek vasárnap? Nem a hús miatt készítik, hanem pl. a rántott csirke azért a Nap analógiája, mert a morzsa arany színe a Napot hordozza. Meg a vasárnap ünnepnap, és régen az emberek akkor ettek húst, amikor ünnep volt. De az eredeti ünnep a szombat volt, ami a Szaturnusz napja. A hal is hús, mert az állat azért Mars, vér van benne, az élet analógiája, a halban is vér van. Úgy lehet mondani, hogy a Mars napján van az élet feláldozása.

Egyébként úgy gondolom, nem azzal van baj, hogy az emberek húst esznek. Azzal semmi, de semmi probléma nincs szerintem. De azzal már igen, hogy a mellé párba jövő Mars-analógiák nincsenek meg. Tehát ha te megkergeted a disznót, lebirkózod, megölöd és megeszed, az más, mint amikor bemész a boltba és kérsz egy kiló húst, mert azzal beviszed azt a Mars-energiát, ami ahhoz kell, hogy egy napig vadászol egy disznót. Annyi energiát viszel be, amennyit nem élsz fel vagy nem élsz meg. És akkor annak a Mars-energiának valahol meg kell jelenni. Ezért mondjuk, hogy ha valakinek marsikus vagy szaturnuszi betegsége van, az első, amit el kell hagynia azonnal, a hús. Mert a legdurvább Mars és Szaturnusz analógia a hús.

Na most vannak a marsi fűszerek, de maga a fűszer már tűz. Ezt már a minőségeknél nézzük. De minden fűszer tűz, hiszen kell az energia, égetni kell az ételt. Nem véletlen az, hogy aki húst eszik, az tűz, s csak földet kíván hozzá, kenyeret, krumplit, ami nagyon erős föld, és pont azért, mert a tüzet le kell korlátozni. Amikor bevitte a Marsot meg a Vénuszt, utána szomjan akar halni és issza a vizet. Teljes mértékben jön az analógia: a Skorpió (a Mars-Vénusz) víz nélkül semmi. Ezért aztán a jó kis abált szalonna, újhagyma után lehet nyomni befele a vizet, sört, hordószámra. Szóval a hússal csak az a probléma, hogy nem tudod felhasználni azokat az energiákat, amelyeket beviszel. 

És ha a húst zöldséggel esszük, akkor ezt a vizet ki lehet váltani? Ki. Csak ez olyan, mint a mérleghinta, mindig a két végletben csináljuk, mert az egyensúlyt nehezebb megtalálni. Mert ha a húst nyers zöldséggel eszed, az jó, de a főtt zöldséggel már nem, mert Marsot kapott már a zöldség is, hiszen megfőzted a tűzön és kivetted belőle a vizet, kivetted belőle az életet, ezzel a Mars már el is tűnt. De aki úgy érzi, hogy kell neki, az egyen. Bűntudatot ne érezzetek semmiért, mert annál rosszabb nincs! De higgyétek el, hogy az ételek nagy részét csak megszokásból esszük. Nekem ne mondja senki, hogy jó, ha munka közben, délben jól teleeszi magát hússal, aztán el akar dőlni az álmosságtól, mert annyira lemeríti a hús emésztése. Mert a Marsot először ki kell bontani az élelemből, aztán majd adja az energiát, de életet akar adni, amit előbb ki kell vonni. Más a béres kint a földön, neki lehet nyomatni a húst, de ha valaki ül egy irodában, persze, hogy fél óra múlva egy dupla duplát be kell nyomnia, mert elalszik az asztal mellett. Kompenzálunk mindent. Végül is a húsétel azért lett olyan általánosan egyedül elképzelhető, mert a gazdagságunkat éljük ebben. Mert azt tudni kell, hogy nagyon nagy gazdagság, amikor húst eszünk és nem zöldséget, mert azt a húst elő kell állítani, ahhoz kell zöldség rendesen. A gazdagság szimbóluma a hús, azért olyan fontos nekünk.
    De a gyerekeknél azt vettem észre, hogy vannak olyan korszakaik, amikor nagyon eszik a húst. Az enyémek pl. első-második iskolás korukban nagyon kívánták. Meg még négyéves koruk körül. Ez azért van, mert akkor önállósodnak, és ez az önállósodás velejárója, mert ekkor érik el korukban a Mars analógiáját. Mert minden kor fel van osztva, és amikor a hétéves korukig tartó Hold-korszakban a Marshoz érnek, akkor jön el az a korszak, amikor húst kívánnak. Meg amikor a Merkúr-korszakban a Mars-kort élik, akkor jön elő megint. A felnőtteknél is van ilyen, évekig nem eszik húst, aztán egyszer csak egy ültő helyében meg tudna enni 20 deka szalonnát. Ugyanezért van, hogy a gyerek egyik évben szeret valamit, másik évben rá sem tud nézni. Ennyire szélsőséges tud lenni a gyerek, mert ő még sokkal érzékenyebb.    

 

        Az ember számára a tűz felfedezése határkövet jelentett, ami által azonosulni tudott a világ teremtésével. Ennek szimbóluma az asztrológiában, a Mars, működésének alapja és üzemanyaga. Természetesen ennek energiát nagy részben a táplálékunkból nyerjük.   A bennünk lévő anyagok elégetéséhez tűz kell, ezért termel savat a gyomor, amelynek szimbóluma szintén a Mars. Minél aktívabb az ember, annál több energia elégetése szükséges, ennek alapja pedig a tűz. Így a tűz típusú embereknek marsikus vagy tüzes táplálkozásra van szükségük, amit a Mars növényei biztosítanak. 

 

 

 

                                                           Szerda 

 

   A Merkúr növényei az idegrendszerre vagy a légzőszervekre fejtenek ki kedvező hatást, szélhajtó.

 

 Fűszerek  borsfű, édeskömény, kakukkfű, kapor, szurokfű, oregáno,
 Gyógynövények  levendula, lóhere,
 Formák  apró
 Növények  sárgarépa, paszternák, petrezselyem, zeller, szilva, köles,
 Tennivalók  mozgékonyság, kommunikáció, kisebb utazások, üzleti tárgyalás, összeköttetések ápolása, kisebb hivatalos ügyek intézése, nyelvtanulás

 

    Általában a Merkúrnál a színes, tarka, vegyes érvényesül. Merkúr ételanalógiája a piac. Az a vegyes minden, úgy együtt. Ilyenkor pl. nagyon jók a rakott ételek, amelyekbe mindent beleteszünk. Levesben is a minél többféle, többszínű kavalkád az igazi.

A Merkúr tipikus ételei a futónövények meg ami terjed, amit kiirtani sem lehet. Egyébként a gaz is Merkúr, minden gyomnövény. A bab, borsó, a petrezselyem, a kapor. Az a jó, ha minél vegyesebben eszel. Mi általában rakott dolgokat szoktunk. Persze ott sem mindegy, hogy mit teszel bele, mert azok is beszélnek. Amikor valakinek merkúri problémája van, az úgy jelenik meg, hogy nem tud színesen főzni. De amikor valaki megkérdezi, hogy mit főzzek, róla is tudhatod, hogy Merkúr-problémás. Szerintem van vagy 4-5000 féle étel. És akkor valaki azt mondja, fogalmam sincs, mit főzzek! Ez merkúri probléma, mert ha nem jut eszedbe valami, szintén merkúri probléma. Ha nem tudsz gondolkodni, mert fáraszt a dolog, az is merkúri probléma. Ilyenkor azt szoktam ajánlani, hogy minél több zöldséget egyél, ha merkúri problémád van, mert akkor ezzel megéled. A Merkúr ilyen szempontból nagyon jó analógia.

Színben, formában, illatban is teljesen vegyes legyen az étel. Egyiket kockára, másikat karikára vágjuk, de apróra. Vágni kell, nem reszelni, meg ne püré készüljön belőle. Azért kell a petrezselymet, kaprot apróra vágni, mert ezek merkúri növények. Egyben nem tudják a merkúri hatásukat érvényesíteni. A technológiák is az analógiák miatt alakultak úgy, ahogy megszoktuk.

Általában Merkúr napján nem szabad, nem is nagyon szoktak túlságosan belemerülni az ételkészítésbe. A lényeg, hogy mindenbe mindent. Szerdán pl. a köles, a hajdina, a gabonák általában nagyon jó ételek (hajdinafasírt).

 

 

                              

                                         Csütörtök

 

    A Jupiter növényei regenerálják a szervezetet, görcsoldó hatású, méregtelenítőek.

 Fűszerek  ánizs, citromfű, zsálya, gyömbér
 Gyógynövények  katáng, kövirózsa, mirha, ginseng, tömjén,
 Formák  egyben vagy nagy darabokban
 Növények  alma, fekete áfonya, paradicsom, sóska, spenót, spárga, füge, sárgabarack, mangó, zabpehely
 Tennivalók  átfogó tervek, távlati elképzelések átgondolása, cégnél megbeszélések, gyűlések, beosztottak véleményeinek, ötleteinek meghallgatása, hosszabb utazások

   

Jupiter, a lakomák, a bőség, az élvezetek, a tobzódás, az ünnepi étkek ideje. Ilyenkor sokkal könnyebben azonosulunk ezekkel az energiákkal, így a szervezetünk a tartalmasabb ételeket is fel tudja dolgozni, nem kell raktároznia. A raktározás a jövőtől való félelmet jelenti, így a bőség tanítja a szervezetet a biztonságra. Igazából ünnepektől ünnepekig kellene élnünk a táplálkozásban is, mert ez mutatja az „ősbizalmat”. Azért a hét közepén van a napja, mert ez a hét csúcspontja. Ezen a napon lehet süteményt sütni (persze, ha szükséges, más napon is lehet).

A szervezet regenerálása is a Jupiter feladata. A testi szerve a máj, és gyógynövényei regenerálják a szervezetet, görcsoldó, méregtelenítő hatásúak. Növényeinek levelei dúsak, bőrszerűek. Színe a lila.

   Növényei mindig édeskések, mint az alma, sárgabarack és a gesztenye, csipkebogyó vagy az ízletes áfonya. Megemlíthetjük a fűszerek közül a gyömbérgyökeret vagy a rozmaringot, szegfűszeget. Gyógynövényei között ott a hársfa, az árnika, a katáng, a len. Ki ne hallott volna a kövirózsáról (Jupiter szakálla)? Zöldségei a cékla, a paradicsom, de ide tartozik a rebarbara, a spárga, a spenót vagy a hatalmasra növő tök is. A hazánkban nem túl régen megismert füge, illetve a kakaó is a Jupiter növénye, akárcsak a Bibliából ismert mirha és tömjén is. Szabadon választhatunk belőlük.  

Amikor a Nap a Halak csillagképén áthalad, akkor uralkodik a Halak jegye. Akárcsak a Nyilast, ezt a jegyet is a Jupiter uralja, napja szintén a csütörtök. Ebben a jegyben azonban a víz lesz a meghatározó elem. Jellemzője az oldódás, ami hétköznapunk talán legnehezebb szimbóluma. Talán emiatt fordulnak annyian külső megoldásokhoz, mint az alkohol, a drog vagy más bódítószerek. Íze vizes, és nem véletlen, hogy „hal ízű”. Minden, ami vízben él és vízparton van, ezt az analógiát képviseli. Így természetes, hogy növényei is a vízzel kapcsolatosak, mint a spárga, a dinnye, a tök.

Mikor a vízben gazdag növényeket fogyasztjuk, akkor a táplálékunk a Neptun szimbólumát hordozza. Ide tartozik a tenger és minden, ami benne terem. Az emberiség egyik legősibb tápláléka a hal. A kezdetleges halászati módszerek miatt eleink csak az apró halakat, kagylókat, osztrigát fogyasztották (ezek most is kedveltek Franciaországban). Az ókori Rómában nagyon szerették a halat, halastavakat hoztak létre, hogy megkönnyítsék a halászatot és biztosítsák az állandó mennyiséget. Ismertek voltak ezekben az időkben a Comói-tó csukái, pisztrángjai, de külföldről is hoztak halakat. Lucullusnak híresek voltak az óriási medencéi, ezekben azonos méretű rekeszek voltak, mindegyikben másfajta halat tartott.

   Ebben a hónapban nehéz lenne kikerülni azokat a recepteket, amelyek halból készülnek.   

    Ez a kedvencünk. Ilyenkor jókat lehet enni. Ez a gourmankodás napja, a bőség, látványosság analógiái. Ilyenkor lehet zsíros, bőséges ételeket enni. A zsírt csütörtökön dolgozza fel legjobban a szervezet. Nagyon érdekes, hogy melyik nap mit dolgoz fel a szervezet. Csütörtökön a zsírt, ilyenkor nagyon jó lángost, tocsnit enni. 

A növények közül azok tartoznak ide, amelyek nagyok, húsos levelűek, a paraj, a spárga, a sóska, a tejszín, valamint az ezekből készült krémlevesek. Ilyenkor a nagyobb tápértékű ételek nyugodtan szóba jöhetnek (pl. rakott krumpli, sajtok és a sajtos ételek). A forma a hasáb alakzatok, a nagyobb darabok. Csütörtökön mehetnek pl. a rántott dolgok. De lehet rántani tojás nélkül is, csak tejjel a liszt és morzsa között. 

   Csütörtökön minden egységes, egyszínű, a Jupiter asszimilációra való utalása miatt. Az egyneművé tett dolgok a jók, ne váljanak el egymástól a részletek. Tehát sokat, de nem sokfélét, mert a Jupiter a bőség, de nem a sokféleség. A méz is Jupiter, tehát édeset lehet enni csütörtökön is. Mindent lehet, habosat is. Itt van a dínomdánom ideje. Inni is csütörtökön szabad alkoholt, mert az alkohol is a Jupiteré.  

   Vörösbor egy kis Unikummal, sörrel locsolva. Bort egyébként mindig lehet inni, de a vörösbort a színe miatt kedden. Bort azért lehet inni mindig, mert jupiteri. Nagyon fontos tudni főzésnél, hogy minden ételbe kell Jupiter!

 

   Ha egy ételben nincs Jupiter, az nem jó étel. Jupiter lehet a méz, az olaj, a zsiradék. Egyetlen ételből sem szabad kihagyni a Jupitert, mert akkor nem tudja feldolgozni a szervezet. Még a teából sem hiányozhat. A tibetiek ezért készítik a jakvajas teát. Az angolok is azért isszák a teát tejszínnel vagy tejjel.                                 

                                                     

                                           

                                                                Péntek

 

   A Vénusz növényei egyensúlyba hozzák a szervezet működését, vízhajtó, fájdalomcsillapító  hatásúak, uralják a vesét.

 

 

 Fűszerek  koriander,
 Gyógynövények  cickafark, medveszőlő,
 Formák  szép, megformázott, gömbölyű
 Növények  bab, bodza, csicsóka, gesztenye, cseresznye,  szamóca, rozs, ribizli,
 Tennivalók étkezéseknél szép terítés, tálalás, új ruha,, parfüm, dísztárgy vásárlása, fodrász, kozmetikus, séta egy szép parkban, hangverseny, színház, esti mulatságok, szeretkezés

 

   

  Minden olyan étel ide tartozik, amely édes vagy édeskés. Ide tartoznak a szép ételek, növények is, az összes gyümölcs. Pénteken van ideje a gyümölcsleveseknek, gyümölcsszószoknak. A paradicsom is gyümölcs! Viszont a görögdinnye zöldség!  

   A péntek a tészta napja. Ilyenkor mindenfajta édes jó lehet, pl. a zabpehely, de a zab is jó vagy más gabona. Minden, amit édesítünk. Nagyon sokfajta ételt kell édesíteni anélkül, hogy járna bele, csak kevesen tudják. Mert a cukor hozza ki az ízeket. Egy pici cukor szinte mindenbe jó. 

   A Vénusz napján sütizni is lehet, a cukrot sokkal könnyebben dolgozza fel a szervezetünk, mint bármilyen más napon.  

Hogy fordul meg az a gondolatmenet, hogy ha hétfőn az ember a sózással szedálja magát, mert nem kap szeretetet, akkor pénteken édességgel dédelgeti magát? Mert más az analógia. A Vénusz nem érzelem, a cukor nem érzelem. A hétfő az érzelem napja, de nem kap, ezért kioltja magában az érzelem utáni vágyat. Pénteken sem érzelem a cukor, de azt hiszi, hogy érzelem. Ez olyan, hogy ha valaki ajándékot vesz nekem, akkor azt hiszem, szeret. De nem szeret, csak ajándékot vesz. Hétfőn valójában az érzelemről van szó, de pénteken nem. Pénteken általában az önelfogadás problémája jelentkezik, a cukorkával fogadom el magam. Mert kívülről megkapom a Vénuszt és úgy érzem, mindenki elfogad engem. Nagyon fontos, hogy az érzelem mindig adás, a Vénusz viszont mindig kapás. Fordított analógia. 

Bármiféle szeretet esetén a szeretet csak adhat. Érzelmet nem lehet kapni! Szoktam mondani, honnan tudod, hogy szeretnek? Lehet azt tudni? Senki nem tudja, hogy szeretik-e őt. Te tudod, hogy szeretsz valakit, de hogy téged szeretnek-e, sosem tudhatod. És ezért van az, hogy a valódi érzelem mindig ad. Ami nem érzelem, mindig vár és kapni akar. Így jelenik meg. És pontosan ezért minél több Vénuszt veszel magadhoz, annál több Mars kéne. Mert megint ez analógiában a Mérleg–Kos analógia. Ha Vénuszt veszel magadhoz, az azt jelenti, hogy fel kellene vállalni önmagad, ami viszont Kos. Azt kellene kompenzálnod. Általában azért kell a Vénusz, mert túl sok az egód, túl sok az akaratod és nincs mellette elfogadásod. 

    Pénteken formázzuk az ételeket csillag, gömb, rózsa alakúra, ilyenkor érdemes díszíteni, Vénusz napján a szépséget bevinni. Képzeld el, jön haza a párod, és minden krumpli más formájú.

 


 

                                                                Szombat

 

    A Szaturnusz növényei hűtő és összehúzó hatásúak, lázcsillapító, gyulladásgátló, vérzéscsillapító.  

 Fűszerek  só,
 Gyógynövények  benedekfű, varjútövis,
 Formák  kocka
 Növények  birs, burgonya, kökény, len, körte, dió, naspolya, cékla,
 Tennivalók  inkább otthon maradni, befelé fordulni, böjt, meditáció, jóga, temető látogatás, takarítás, rendcsinálás kívül-belül

 

     Szombaton semmi bonyolultat ne készítsünk! Minél egyszerűbb ételt, minél gyorsabbat, mert szombaton régen, nem volt szabad dolgozni. Ezt a zsidók máig megtartották. Még a szolgának sem volt szabad elvileg dolgozni, ezért előző este elkészítették az egytálételeket, amiket lehetett hidegen is enni. Mert melegíteni sem volt szabad, befűteni sem lehetett. Semmit nem lehetett csinálni, mert ez az Úr napja volt. Ebből maradt meg, hogy szombaton minél egyszerűbb ételeket eszünk. Persze jönnek a szaturnuszi növények, a föld alatt növők, mint zeller, hagyma, burgonya, s minél tömörebbek, keményebbek, annál jobb. És jönnek a szárított dolgok, aszalt dolgok. Gomba is, hús is lehet.

Régen nem volt hűtés. A húst zsír alá nyomták, meg tudták enni később is, a zöldséget nem, mert az erjedt. Minden, ami tartósított, Szaturnusz. És szombaton minden sötét, fekete, lila, kék, bordó.

Az égetés is szaturnuszi, mert az is tartósítás (próbáld ki: égesd oda a húst, sokkal tovább eltart; persze, mert nem eszik meg). De minden tartósított élelmiszer jó szombaton. Sózott, füstölt, savanyított, konzerv. Mert a tartósítás Szaturnusz. A karamell is Szaturnusz, hiszen a tartósítás lényege, hogy nem engeded az életet élni, leállítod az életet. És ez a Szaturnusz. Csak a Szaturnusz állítja le az életet. A só is Szaturnusz. Minden tartósító eljárás, a fagyasztás is. Szombaton kockára vágunk.

A gomba is szombati étel, mert Plútó-analógia. Végül is nem tudják igazából eldönteni, mi a gomba. A vegetáriánusok egy része húsként kezeli. De nem hús, csak olyan anyagokat is tartalmaz. Nagyon nehéz étel. Nyersen nem szabad enni, mert kitin (amiből a bogarak páncélja meg a sün tüskéi is vannak) van benne, amit a gyomorsav nem tud felbontani. Ezért tartjuk szombati növénynek, mert akkor a Mars lepattan róla. Minél apróbbra kell vágni és megfőzni. De vannak olyan szekták, amelyek tiltják az evését.

Mert ha megnézzük, mit tiltanak a vallások, akkor rájövünk, hogy ennek nemcsak vallási gyökerei vannak, hanem nagyon keményen kulturális és hétköznapi praktikus okai (pl. hogy keleten nem esznek disznóhúst, azért van, mert a disznóhús bomlik legkönnyebben, s nem lehet szárítani. Ezért aztán egészen természetes, hogy az arab meg a sémi népek nem esznek disznóhúst, mert annak idején, amikor vándoroltak, a húst megszárították, így ették.

A rántott gomba akkor nem jó? Dehogynem. A gomba nagyon finom, csak tápértéke olyan, mintha követ ennél. Megfőződ vagy sütöd, a víz kimegy belőle és marad a kitin. A gyomor képtelen lebontani. Pedig amit már a gyomorsav sem tud lebontani, annak igencsak van analógiája!

                                       

                                          Vasárnap  

   

 

   A Nap növényei különösen az immunrendszert és a szívet erősítik.

 

 

 Fűszerek  babér, fahéj, vanília, lestyán, szerecsendió, sáfrány, boróka, rozmaring, sáfrányos szeklice, kurkuma, szegfűszeg,
 Gyógynövények  árnika, kamilla, körömvirág, orbáncfű, szemvidítófű,
 Formák  kerek
 Növények  kukorica, mandula, napraforgó, szőlő, narancs, citrom, búza, őszibarack
 Tennivalók  pihenőnap, ünnep, templomba menés, vásárok, szauna

      Vasárnap, ha lehet, minden kör alakú legyen a Nap szimbóluma miatt. Mert a Nap színe a sárga. Ilyenkor kukorica, búza legyen. A kenyér is azért képviseli a Napot, mert búzából készül. Minden gabona Nap, de a búza különösen. A búzából úgy is lehet kenyeret készíteni, hogy nem sütik meg, hanem egy kőre kiteszik a napra. Persze élesztő nincs benne, csak különböző magvak. Ez a „napkenyér”. Minden, ami erjeszt, Plútó, a halál szimbóluma.      

Vasárnap bármilyen gabona lehet, bármilyen sárga lehet, így az ünnepnek megadhatod a tiszteletet, de eredendően ez volt a hét első napja. És a Nap-fűszerek, a sáfrány, kurkuma.    

    Sört sosem szabad étkezéshez inni! Utána igen, alatta sosem, mert a sör Szaturnusz, ezzel pedig leállítod az emésztést. Evés közben viszont azért ajánlják, hogy igyál néhány csepp bort, mert az segíti az emésztést a Jupiter miatt. Ezért van az is, hogy nagyon sok étel mellé öntenek bort húsokra is, zöldségekre is. Régen nem ismerték a citromot a nem mediterrán területeken, helyette használták a fehérbort, a savanyú borral pedig savanyítottak. Amikor nagyon savanyú lett a bor, akkor lett belőle a borecet.   

  Szóval minden ételbe kell Jupiter. Én még a májbetegek diétáját is úgy állítom össze, hogy mindenbe kell zsírt tenniük. Fogyókúrához is kötelező a zsír. Ha zsír nélkül fogyókúrázik valaki, az életben nem tud lefogyni. Persze ez olaj is lehet.

    A teljesség igénye nélkül... 

  Az Uránusz növényei az elektromos és vibrációs terápiák tartoznak ide, valamint a mentális gyógymódok, a szervezet ritmikus működésének szabályozása, nyugtató és görcsoldó hatású növények tartoznak ide. 

Például: kivi, fekete retek, keserű mandula, stb   

   A Neptunusz növényei tudatállapot- változást idézhetnek elő, fájdalomcsillapító, altató, narkózist kiváltó hatásuk van.
Például: Mák, ánizs, kender, sáfrány, cikória, hárs, kakaó, kávé, kikerics, algák, saláta, moha, rizs

  A Plutó növényei alapvető változást hoznak létre a szervezetben, valaminek el kell pusztulnia, hogy új élet kezdődhessék.

Például: Gombafélék, zuzmók, kökény, menta, stb.